Green Sky

A Green Sky az első animációs rövidfilm, melyet készítettem. Régóta foglalkozok 3D-s grafikával, és sokszor megfordult a fejemben, hogy csinálni kellene egy rövidfilmet, de valahogy mindig elhalt a folyamat.
Két éve meghallottam a barátom zenekara által készített dalt, a Green Sky-t. Annyira megfogott a zene lendülete és dinamikája, hogy hirtelen felindulásból felajánlottam, csinálok hozzá egy videót. Ők boldogan elfogadták az ajánlatot. Nemsokára utólért a felismerés, hogy a kelleténél jóval nagyobb fába vágtam a fejszémet. De innen már nem volt visszaút.
Első lépésként megírtam a forgatókönyvet. Ez kellett ahhoz, hogy lássam hány szereplő, hány helyszín lesz a klipben. Akárhányszor hallgattam meg a zenét, mindig az űrben kötöttem ki, így el is dőlt, hogy a zöld bolygó egy utazás végcélja lesz. Elkészültek az első látványtervek. Az alábbi öt darab terv készült az űrhajóra. Ezek közül került ki a nyertes külső.

Persze a szereplők és a növekedő növény stádiumait is előre meg kellett tervezni. Így lehetett biztosítani, hogy a modellek illeszkedjenek egymáshoz, és egységesnek hasson a világ. A két űrhajós fő vonásait (ami egy ilyen modellnél elég kevés) a zenekar két tagjáról mintáztam.

Mozgóképről lévén szó, fontos volt kitesztelni, hogy a figurák megfelelően animálhatóak-e, illetve a növény növekedése miképpen modellezhető le. Mint a legtöbb lépést, ezt is ledokumentáltam, hogy megmutathassam a zenekar tagjainak, és meglássuk hol kell esetleg még javítani, vagy változtatni. Itt van egy példa az egyik első animációs tesztre, valamint a növény növekedésének tesztje.

A tesztelésekkel párhuzamosan elkezdtem megrajzolni a storyboardot. Ez gyakorlatilag egy térkép, melyben kis képkockákkal megrajzoltam minden jelenetet. Ezen a ponton dőlt el, hogy egy-egy jelenet milyen kameraállásból mit fog mutatni. Egy A4-es lapra 6 képkocka fért rá. Jó esetben egy jelenetet egy képkockával le tudtam fedni. De összesen 89 jelenet van a kész rövidfilmben. Ha kiszámolod ez jó sok lap, és jó sok rajz. Az alábbi képek segíteni felmérni a terjedelmét. 🙂

A rövidnek nem mondható (kb. 3-4 hónap) előkészületek után pedig elkezdődhetett a modellezés, az animálás, a jelentek berendezése és bevilágítása, a renderelés valamint az utómukálatok. Az egyes lépésekről külön-külön is lehetne oldalakon keresztül mesélni, de könnyen el lehet veszni a szakszavak és kifejezések erdejében. Ezt megkönnyítendő, készítettem egy videót, ami nagyon kivonatosan, de megmutatja, mennyi apró részlet került a helyére a hosszú hónapok munkája alatt. Íme tehát, az “Így készült” videó a Green Sky-hoz.

Ennyit szerettem volna mesélni a Green Sky-ról, mely kis lépés az emberiségnek, de hatalmas lépés volt számomra alkotóként. Ha pedig valami oknál fogva még nem láttad a videót, mely azóta levetítésre került Athénban és Szófiába is egy-egy film fesztiválon, akkor most bepótolhatod. Jó szorakozást mindenkinek!